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NMPED 
Dual Credit  

 FAQ 
 
Question 1:   What are Dual Credit Instructional Materials? Are they reimbursable? 

Answer: Dual Credit Instructional Materials are Dual Credit textbooks.  In some cases, Dual Credit 
supplies may be covered (for example, drawing pad, charcoal, kneaded erasers for a drawing class). 
However, supplies are usually the student’s responsibility (i.e., notebooks, pens).  Lab fees are also 
the student’s responsibility.   
 
Dual Credit Instructional Materials are reimbursable for courses in the Dual Credit Program only as 
outlined in 6.30.7.11 NMAC and the LEA’s Master Agreement(s) as follows: 

• Courses must be included in the Master Agreement. 
• Courses must be approved for Dual Credit by the New Mexico Higher Education Department 

(NMHED). 
 
Question 2:   What kind of documentation does the LEA need to submit for the Request for 
Reimbursement (RfR)? 

Answer: The following documentation is necessary: 
1. Invoice for instructional materials that shows textbook title, course name, CIP code, cost, and 

the name of the New Mexico postsecondary or tribal institution of higher education 
(Postsecondary) offering the course. The invoice must be for approved expenditures after July 
1, 2010 and before June 30, 2011. 

2. Expenditure report generated from accounting system illustrating recording of expenditure to 
general ledger 

 
Question 3:   May the LEA limit the number of Dual Credit courses a student takes? 

Answer: The student must follow the course load requirements outlined in state statute at Subsection 
D of Section 21-1B-3 NMSA 1978 and state rule at 5.55.3.9 NMAC. The LEA decides which courses 
may be offered by a Postsecondary, and a Postsecondary follows enrollment requirements for certain 
courses.  As long as these requirements are followed, there is no limit to the number of courses a 
student may take through the Dual Credit Program. 
 
Question 4:  What happens if my LEA doesn’t encumber all the allocated Dual Credit Instructional 
Materials reimbursement allocation by February 28, 2011? 

Answer: The unencumbered amount will be reallocated to a high need LEA. 
 
Question 5:  How do LEAs/Schools pay for the Dual Credit courses? 

Answer: LEAs/Schools do not pay for Dual Credit courses.  The Postsecondary waives tuition and 
student fees.  The NMHED reimburses the Postsecondary for courses. 
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Question 6:  Since the Dual Credit Program provides that the New Mexico Higher Education 
Department (NMHED) waive tuition for high school students taking dual credit courses, why do non-
BIE LEAs still receive full State Equalization Guarantee (SEG) funds for Dual Credit students? 

Answer:  Most students who are taking Dual Credit courses are also attending traditional courses at their 
high school on nearly a full-time basis; the SEG payments are made to pay for those services. The SEG 
funds may also help cover the extra costs LEAs may encounter by offering Dual Credit courses as follows.  
Examples of activity that may be encountered could include: 

• Dual Credit counseling, including evaluating student qualifications for Dual Credit courses 
• Development of the student’s Next Step Plan reflecting appropriate course sequencing toward 

graduation. 
• Supplementing the Dual Credit Instructional Materials Reimbursement Fund. 
• Covering the educational costs associated with student enrollment at the LEA. 

 
 
Question 7:  What if the Dual Credit Instructional Materials Allocation for my LEA isn’t enough to 
cover all textbook costs? 

Answer: Send an email to David Padilla at the Public Education Department (PED) by January 31, 
2011, with the total your LEA has expended thus far, broken down by semester. See also Question 7. 
 
Question 8:  My LEA did not receive an allocation and we have students in the Dual Credit Program.  
How can we pay for the Dual Credit instructional materials?  

Answer: Send an email by November 15, 2010 to David Padilla at the PED outlining the LEA’s need.  
Include the following: 

• Total textbook costs for summer, if purchased after July 1, 2010 
• Total textbook costs for first semester 
• Anticipated textbook costs for second semester 

See also answer to Question 7.  
  
Question 9:  When a student successfully completes a Dual Credit course, may the LEA give the 
student the textbook purchased with Dual Credit Instructional Materials reimbursement funds? 
Answer: No, the textbook is state property and remains with the LEA. However, the student may 
keep consumable instructional materials, such as a used pad of drawing paper. 
 
Question 10:  When a student successfully completes a Dual Credit course, may the LEA sell the 
textbooks purchased with Dual Credit Instructional Materials reimbursement funds? 

Answer: No, the textbook is state property and remains with the LEA. 
 
Question 11:  What should I do with my Dual Credit data? Should it be uploaded to STARS? When is 
the due date?  What is the STARS course number?  Does the grade also need to be submitted? 

Answer: Anytime a student takes a Dual Credit course, the course code issued by the district must 
be from the STARS Manual .  Course must have a “D” on it and should be reported at every required 
reporting period as designated by PED and typically indentified in the STARS Manual.  Grades must 
be reported. See Vol. 1 of the STARS Manual for more information on course codes. 
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Question 12:  How can Bureau of Indian Education (BIE) funded schools access the Operating 
Budget Management System (OBMS)? 

Answer: OBMS does not include the complete build-out for BIE-funded schools to access the 
system—with the exception of these two that are currently (Fall 2010) registered as secondary or 
post-secondary institutions: Alamo Navajo Preparatory and Rehoboth Christian School. Please 
contact the PED’s Flowthrough Bureau directly if you have question regarding BIE-funded schools. 
 
Question 13:  Who do I contact if I have more questions about the Dual Credit Instructional Materials 
Reimbursement fund? 

Answer: David Padilla is the Program manager for the Dual Credit Instructional Materials 
Reimbursement fund.  All questions should be addressed to him: 505-827-6578 or 
davidv.padilla@state.nm.us. 
 
Question 14:  What was the Dual Credit Instructional Material Fund allocation process for School 
Year 2010-11? 

Answer:  
Phase I (September 3, 2010): Phase I allocations were based on the reimbursement for Dual Credit 
Instructional Materials PED made to districts/charters for School Year 2009-10.  State Supported and BIE-
funded schools eligible for Dual Credit Instructional Materials funds were given an allocation based on the 
number of students those institutions serve. 

Phase II: (December 31, 2010): Districts that did not receive an allocation may request funds by November 
15, 2010.  See Answer 9 for details on what to include in the request and to whom the request should be 
sent. 

Phase III (March 31, 2011): Obligate all Phase I and II funds by February 28, 2011.  Notify David Padilla 
(see process outlined in Answer 9 above) if Phase I and Phase II allocations were not enough to cover all 
Dual Credit Instructional Materials expenditures.  Any unobligated and unallocated Dual Credit 
Instructional Materials funds still available will be allocated to high need districts.  All Dual Credit 
Instructional Materials funds must be obligated by April 30, 2011. 
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